TUHAU merupakan salah satu daripada beberapa menu makanan tradisi tempatan suku kaum Dusun/Kadazan yang paling sedap di Sabah. Ia sangat mudah didapati dimana-mana sahaja di Sabah.Kini,tuhau bukan sahaja dikenali di Sabah malah sudah terkenal di seluruh dunia.Cara untuk membuat jeruk ini mudah sahaja.
Bahan-bahan ;
- Tuhau
- Cuka makan
- Garam/ajinomoto
- Cili padi (jika perlu)
- Bunga kantan
Cara-cara :
- Tuhau muda dinipis-nipis
- Masukkan garam/ajinomoto (secukup rasa)
- Hiris bunga kantan
- Hiris cili padi dan masukkan (jika perlu)
- Gaul sehingga sebati
- Masukkan cuka makan
- Simpan dalam bekas untuk tempoh 1 malam
Biasanya,harga pasaran bagi tuhau di Sabah adalah sekitar $10-$15 untuk satu bekas. Ia tahan lama jika disimpan dala peti ais bagi mengelakkan kulat. Ia biasanya dihidang bersama dengan ikan bakar,sup ikan dan sebagainya.
Bahan-bahan ;
- Tuhau
- Cuka makan
- Garam/ajinomoto
- Cili padi (jika perlu)
- Bunga kantan
Cara-cara :
- Tuhau muda dinipis-nipis
- Masukkan garam/ajinomoto (secukup rasa)
- Hiris bunga kantan
- Hiris cili padi dan masukkan (jika perlu)
- Gaul sehingga sebati
- Masukkan cuka makan
- Simpan dalam bekas untuk tempoh 1 malam
Biasanya,harga pasaran bagi tuhau di Sabah adalah sekitar $10-$15 untuk satu bekas. Ia tahan lama jika disimpan dala peti ais bagi mengelakkan kulat. Ia biasanya dihidang bersama dengan ikan bakar,sup ikan dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment